De lekkerste die ze ooit at

Datum: 1 mei 2009 / Editie: Mei 2009 / Auteur(s): Birgit Prinz

Met het oog op de huidige economische recessie is het interessant te onderzoeken of je nog voor of onder een tientje kunt eten in onze buurt. Is het nog mogelijk? Zo ja, waar dan wel en wat krijg je dan te eten? Birgit Prinz met tafelgenoten op pad. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Warung...

Met het oog op de huidige economische recessie is het interessant te onderzoeken of je nog voor of onder een tientje kunt eten in onze buurt. Is het nog mogelijk? Zo ja, waar dan wel en wat krijg je dan te eten? Birgit Prinz met tafelgenoten op pad.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik Warung Spang Makandra (Javaans-Surinaamse kaart) nog niet kende. Bij aankomst blijkt echter dat mijn meegekomen vriendin en ik bij de laatsten der Mohikanen horen want het is er werkelijk immens druk. Tegen de muren staan lange banken met bijna aaneengesloten rijen tafeltjes en stoelen daarvoor. En alle plekken zijn bezet. In de lange smalle ruimte ertussen staan wachtende mensen als in een volle tram opeengepakt. Mensen wurmen zich in en uit de zitplaatsen. Het bedienend personeel manoeuvreert zich ondertussen uiterst behendig, met volle borden en een glimlach op het gezicht, door de krioelende massa heen.

Het wachten in een dergelijke, hysterische, ambiance blijkt echter de moeite waard te zijn nadat we eenmaal een plek bemachtigd hebben. Links en rechts van ons zien we mensen smullen van eten dat er heerlijk uitziet en we zitten er gezellig bij. Wij kiezen voor Javaanse Rames (bami, rijst, groenten, tempeh, saté, rundvlees, kip en kroepoek €7,50), Nasi Goreng Rendang (€9), Pitjel (€2) en een bakabana (€0,70) en alles smaakt even lekker, echt waar. Malse, heerlijk gekruide vleessoorten. Gevarieerde, verse en knapperige groenten. En de vriendin zegt dat de bakabana de lekkerste is die ze ooit at. Daarbij wordt alles aantrekkelijk geserveerd in grote, diepe borden. Het oog wil tenslotte ook wat.

Het ‘geheim’ van Spang Makandra omvat, naar mijn idee, een aantal elementen. In de eerste plaats kan je er natuurlijk goed eten tegen een schappelijke prijs (hoofdgerechten vanaf €4,50). Ten tweede is het personeel heel vriendelijk en professioneel. Als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, punt noem ik de ambiance. Hier hangt geen TL-verlichting maar wel een gezellige donkerbruine sfeer.

Daar kunnen andere Surinaamse eethuizen nog wat van leren als ze ook zo’n volle bak willen. Ik hoop dat ze dat doen want dan zou de opgehoopte menigte bij Spang Makandra zich wellicht beter verspreiden over andere eetgelegenheden in de buurt. En daarmee zou mijn enige bezwaar tegen deze eetplek, de drukte, opgeheven zijn.


Warung Spang Makandra,
Gerard Doustraat 39.
di t/m za 11:00-22:00 uur,
T. 020-6705081

Eten voor een tientje in De Pijp

Birgit Prinz schreef van jarenlang op geheel eigen wijze haar bevindingen in buurtrestaurants in De Pijp.

Meer artikelen uit Eten voor een tientje in De Pijp

› Lunchkaart is aangenaam beperkt

› De salade is ‘100% veganistisch’

› Een bekend euvel bij karbonades

› Huisgerookte kip

› Lekker veel bier, alleen even niet rond lunchtijd

Alle artikelen uit Eten voor een tientje in De Pijp