De kleine Konditorei van Bettina

Datum: 19 maart 2025 / Editie: Februari 2025 / Auteur(s): Marianne Grunell

Duitse traditie Geboren in Den Haag met twee Duitse ouders is Bettina tweetalig en in twee culturen opgevoed. Van haar moeder leerde ze bakken. En erfde ze de hartstocht, die zich steeds duidelijker in haar leven manifesteerde. Bettina kreeg geen energie meer van haar werk in de sociale sector, maar elke vrijdagavond stond ze tot...

Duitse traditie
Geboren in Den Haag met twee Duitse ouders is Bettina tweetalig en in twee culturen opgevoed. Van haar moeder leerde ze bakken. En erfde ze de hartstocht, die zich steeds duidelijker in haar leven manifesteerde. Bettina kreeg geen energie meer van haar werk in de sociale sector, maar elke vrijdagavond stond ze tot diep in de nacht te bakken voor een bakkerskraam op de Nieuwmarkt. Dat gaf haar wel energie. Dus ze raadt iedereen aan: ‘‘Zoek de bakker in jezelf.’’

Bettina bouwt voort op een Duitse traditie van het bakken van taarten en met Kerstmis ook nog koekjes. In Duitsland bakt men dan koektrommels vol en geeft ze cadeau aan familie en vrienden. Waarin onderscheidt haar gebak zich van dat van anderen? Minder vet, minder suiker? ‘‘Nee, dat kan ik niet waarmaken’’, zegt Bettina. ‘‘Maar bij mij moet suiker de smaak, bijvoorbeeld bij de pruimentaart, ondersteunen. Suiker staat ten dienste van de smaak.’’ Ook bij Bettina wordt met suiker gewerkt en gebakken met roomboter, alleen zo min mogelijk.

Hartstocht
a het bakken voor de kraam op de Nieuwmarkt, kreeg ze de kans om een bakkerij op de Van Wou over te nemen. Dat was natuurlijk een grote beslissing: een eigen Konditorei. Sinds 2009; het blijft goed gaan en er blijven nieuwe klanten komen. Sommigen komen voor het Duitse gebak, anderen domweg omdat het lekker is. Bettina staat voor biologisch en kan desgewenst ook vegan of glutenvrij werken. Ik vraag naar verschillen tussen de klanten. ‘‘Nou vooruit. Komt een Nederlander in de winkel en zegt: ‘Ik krijg acht gasten, twee eten geen taart, dus doet u maar zes stukken van dezelfde taart, anders heb je kans op heibel.’ Komt een Duitser in de winkel, en zegt: ‘Ik krijg acht gasten. Ze lusten er wel drie per persoon, dus geeft u mij maar vierentwintig gebakjes. En graag gevarieerd, dan kunnen ze kiezen…’’

Bettina brengt mij terug bij mijn Duitse grootvader, in de jaren dertig van de vorige eeuw banketbakker in Amsterdam. Zijn kroketten bleven een legende in de familie. De banketbakkerij aan de Korte Leidse Dwarsstraat ging in de crisisjaren tussen de twee wereldoorlogen al snel failliet, en ook zijn huwelijk liep op de klippen. Ik heb met hem te doen. Hij was banketbakker in de verkeerde tijd. Bettina heeft de tijd mee in een buurt die alsmaar rijker wordt. Dus wil je in februari weer eens genieten van een verrassende taart, loop dan even langs bij Bettina. 

Bettina in haar bakkerij - Foto: Paul Paree