Corona maakt hongerig: vraag naar voedselmarkt stijgt

Leef je in. Je wordt volgende maand zeventig en ontvangt AOW. Net genoeg om je vaste kosten te dekken. In het kader van een pilot-project maak je de straten van het Rokin schoon. Dat is je situatie. Dan breekt de coronacrisis uit. Op het Rokin is het angstaanjagend stil. En lege straten houden zichzelf schoon. Je verliest je baan en bent net dat beetje extra kwijt dat je zekerheid gaf op een maaltijd. Je moet naar de voedselmarkt.

Dit is niet de enige nieuwe klant van de voedselmarkt. Het aantal klanten van het uitgiftepunt in de Lutmastraat is sinds de coronacrisis gestegen van 130 naar 184. Dat is een stijging van ruim veertig procent. “En dit is pas het begin’’, aldus coördinator Mike Paschenegger. "We gaan de aantallen tegemoet van de tijd van de bankencrisis.”

Stap terug
Het is een zonnige dinsdagmiddag als ik het binnenhofje van de voedselmarkt binnenfiets. Er staan tafels opgesteld op 1,5 meter afstand van elkaar. De klanten kunnen hierop hun boodschappen sorteren en inpakken. Er klinkt een gezellig muziekje en vrijwilligers zijn bezig de koeling te vullen. Klanten zijn er niet, de markt gaat pas over een uur open. “Maar zometeen staat er een rij”, voorspelt een van de vrijwilligers. “Daarom beginnen we meestal eerder, dan hoeven de mensen niet zo lang te wachten.’’

Vanwege corona kreeg de voedselmarkt tijdelijk minder eten gedoneerd. Mike Paschenegger: "Toen deelden we waardebonnen van de Jumbo uit en we kregen eten dat de kinderopvang en restaurants nog hadden liggen. En een cateraar maakt nog steeds gesealde maaltijden voor ons.’’ Het uitgiftepunt moet sinds corona voorverpakte pakketten uitdelen. En als je iets uit dat pakket niet wilt, dan breng je het naar je buren, of het moet de vuilnisbak in. Terugnemen mag de voedselmarkt het niet vanwege het coronaprotocol. Het uitdelen van voorverpakte pakketten voelt als een stap terug, want begin februari was de voedselbank overgegaan op een nieuw systeem: klanten kregen punten waarmee ze zélf producten konden uitkiezen. Daarom werd de naam voedselbank veranderd in voedselmarkt. Maar de ruimte van de voedselmarkt is te klein om de 1,5 meter afstand tussen de vrijwilligers en de klanten te waarborgen. Daarom vallen ze nu terug op voorverpakte pakketten.

Extra handen
In oktober zet de voedselmarkt het puntensysteem weer in werking. Daarvoor wordt de ruimte nu opnieuw ingericht en komen er aangepaste spelregels. Er kunnen maar drie in plaats van zes mensen tegelijk boodschappen doen en de klant moet sneller winkelen. “We zijn nu twee dagen per week open; dat moeten er drie worden met ruimere openingstijden”, vertelt Mike Paschenegger. “Je kunt je voorstellen dat we daar wel extra handen voor kunnen gebruiken! Nu hebben we dertig tot veertig vrijwilligers, maar straks hebben we het dubbele aantal nodig.’’


De voedselmarkt kan je hulp goed gebruiken! Meld je aan als vrijwilliger, bedenk een inzamelingsactie of doneer. Mail naar vbazuid@gmail.com