Smart Cooking met Julius Jaspers: de Agenda 2009

Boekbespreking

Smart Cooking
Julius Jaspers is de eigenaar van de bekende ‘Studio Bazar’ kookwinkels en schreef ook zes kookboeken onder de naam ‘Smart Cooking’. Basisidee is dat het zwaartepunt op goede voorbereidingen hoort te liggen zodat je, als de gasten er eenmaal zijn, bij het koken in 5 minuten klaar bent. Er is nu ook een Agenda voor 2009 uitgekomen.

De Agenda is bedoeld voor mensen die het niet al te druk hebben, want de schrijfruimte houdt niet over. Er is horizontaal drie centimeter per dag beschikbaar waarbij die ruimte gedeeltelijk ook nog ingenomen door triviale gegevens. Er staan bijvoorbeeld vermeldingen in van verjaardagen van al dan niet bekende figuren en reminders voor bijvoorbeeld de ‘National Fluffernutter Day’. Verder staan er handige gewichttabellen in en wijnschrijver Harold Hamersma stelde een wijntabel samen met suggesties voor bewaarwijnen en wijnen voor direct gebruik.

Maar de Agenda lijkt in de eerste plaats een raamwerk te zijn om veel belangrijkere culinaire zaken onder de aandacht te brengen. De Agenda staat dan ook vol sfeervolle en smakelijke culinaire foto’s en recepten.

Voor een deel stelde Julius Jaspers de recepten zelf samen. Daarnaast vroeg hij bevriende Nederlandse topkoks een recept aan te leveren. Zodoende is een curieuze en interessante verzameling recepten ontstaan.

Professioneel
De recepten van Julius zelf zijn eenvoudig te bereiden en ‘light’. De professionele koks kregen daarentegen vrij baan en zijn zich te buiten gegaan aan soms ingewikkelde (ook visueel gezien) composities op de borden. De bevriende koks willen zich in de Agenda profileren en niet onder doen voor de collega’s. Professioneel koken heeft tegenwoordig een hoog patsergehalte; het televisiesterrendom lonkt, naast de vertrouwde Michelin-variant.

Verbaas je daarom niet over ellenlange lijsten ingrediënten waarbij je soms denkt: ‘Mijn god, waar koop ik dat op mijn vrije zaterdagmiddag even bij elkaar?’. Voor de ‘Multiculti’ van tropisch fruit met yuzu, groene appel en matcha’ (een veelkleurige fruitgelei) van topkok Jacob Jan Boerma moet je onder andere op zoek naar appelbloesem, orchideeën, viooltjes, geland, pro sorbet en vijf soorten rijp tropisch fruit. En dat is dan alleen nog maar je toet. Ook worden handelingen, die in hobbykookboeken stap voor stap uit worden gelegd als bekend verondersteld. Er wordt van voorkennis uitgegaan.

Er staat dan bijvoorbeeld dat je iets ‘brunoise’ moet snijden en niet altijd wordt vermeld dat dit gewoon blokjes zijn. Of er staat dat je melk, boter, bloem en ei tot ‘soezenbeslag’ moet verwerken en dan wordt vergeten aan te geven dat je soezenbeslag warm moet bereiden in een pan, anders wordt het niets.

Maar goed, het zijn dan ook professionele recepten. Vooral te lezen om er het water van in je mond te laten lopen, dat is ook fijn. En als je toevallig geld hebt eet je in het restaurant van de betreffende kok. Precies wat de makers van de Agenda beogen.

Ook voor de hobbykok
Wanhoop daarom niet als je gewoon een gezellige pretentieloze hobbykok bent. Want sommige professionele recepten zijn best wel te doen en die van Julius zijn zelfs vaak kinderlijk eenvoudig en net zo lekker. Er staan bijv. lekkere recepten in voor een meatloaf en viskoekjes. Maar pas op: ook Julius’ heeft een lichte voorkeur voor ‘niet huis-, tuin-, en keuken’ producten zodat de Agenda niet veel mensen met een smalle beurs zal aanspreken.

Sloebers (zoals wij van de redactie) behoren dan ook niet tot de doelgroep. De Agenda dient ter promotie van Julius Jaspers’ ‘Studio Bazar’. Hij verbindt zijn naam aan die van grote namen in de culinaire wereld en voor de vermogende hobby-culi’s die hij in zijn zaken wil hebben is de Smart Cooking Agenda daarom een leuk december cadeautje.