Rokers de straat op

Vanaf 1 juli wordt in horecagelegenheden niet meer gerookt om een rookvrije werkplek te kunnen bieden aan degenen die daar werken. De afgelopen maanden hebben voor- en tegenstanders hun mening gegeven.

De gevolgen voor horecaondernemers kwamen uitgebreid aan bod. Maar wat zijn de gevolgen voor omwonenden van de horeca in onze buurt als de rokers op straat gaan staan met een borreltje op? Al eerder dit jaar stelde Arend Hamstra, deelraadslid voor Groenlinks, vragen aan het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-Zuid over de te verwachten overlast. In een brief van de burgemeester en de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Amsterdam) is een brief naar alle eigenaren van horecazaken in Amsterdam gestuurd waarin aandacht wordt gevraagd voor mogelijke overlastsituaties. Het kan dan gaan om geluidsoverlast, maar ook verkeershinder of het blokkeren van toegangen van nabijgelegen woningen.

In principe is de horecaondernemer verantwoordelijk voor zijn gasten, in en voor het café. Maar hoe ver gaat die verantwoordelijkheid? Op de valreep stellen we deze vraag aan een aantal ondernemers in De Pijp. We vragen hen hoe zij denken om te gaan met het rookverbod en hoe zij zullen reageren als bezoekers voor overlast zullen zorgen voor omwonenden. In het najaar en na de winter zal ik vragen naar hun ervaringen én die van omwonenden.

Eetcafé Reuring (sinds 2006) is blij met het rookverbod. Volgens Wouter, een van de eigenaren, wordt het dan allemaal een stuk frisser. Dit eetcafé op de hoek van het Henrick de Keijserplein en de Tolstraat is op de eerste plaats restaurant. Bezoekers zullen volgens Wouter het eten beter kunnen proeven. Net als nu zal hij zich verantwoordelijk voelen voor degenen die buiten gaan roken. Hij vertelt dat terrasverwarming is aangeschaft maar dat die, tegelijk met het terras, op 1 november opgeborgen moet zijn.

Café Quibus (sinds 1979) denkt dat het allemaal wel gaat lukken. Ed en Tino zijn sinds 2007 de nieuwe eigenaren van het café op de hoek van de Rustenburgerstraat en het Van der Helstplein. Ze hebben het café een opknapbeurt gegeven en voelen zich verantwoordelijk voor zowel café als terras. Er komt een buitenasbak en als er overlast van rokers is, zal worden opgetreden. Ed verwacht dat het pas in herfst en winter moeilijk wordt. Het lijkt hem ook niet eenvoudig in de gaten te houden wie met een sigaret én een drankje naar buiten gaat. Dat laatste is namelijk verboden als je niet op een terras kunt zitten.

Café Restaurant Quinto (sinds 1987) is wat minder optimistisch. Gelegen op de hoek van de Frans Halsstraat en de Quellijnstraat, in een echte woonbuurt, is de relatie met de buren goed maar fragiel na jaren van spanning. Menno, de bedrijfsleider, vertelt dat ze elk weekeinde druk zijn met het begeleiden van mensen naar buiten en naar huis. Mensen zijn geneigd te blijven hangen en dat bezorgt omwonenden overlast. Om overlast door rokers in de weekeinden tegen te gaan, mogen per keer tien mensen naar buiten om te roken. Hier dus geen rij om binnen te komen maar een rij om te gaan roken.