Reuring en ophef op het Henrick de Keijserplein
We hebben het over het Henrick de Keijserplein in De Nieuwe Pijp. Restaurant Reuring zit op de hoek van de Lutmastraat. Een goedlopende, volgens kenners hoogstaande tent. En dat is nu net de crux, vertelt mede-eigenaar Wouter Aalst: 'Toen we zeven jaar terug begonnen was het echt een eetcafé, een zaak voor de buurt. Maar we zijn steeds beter geworden en sinds die 9,5 van Johannes van Dam in Het Parool zitten we altijd vol met reserveringen. Mooi natuurlijk, maar de oorspronkelijke inloop zijn we kwijt.'
Tegenover Reuring staat een voormalige groentewinkel al bijna een jaar leeg, dus op die plek wil hij graag huren om een nieuw, laagdrempelig eettentje te beginnen. Chef en co-eigenaar Martin: 'Met lichte hapjes, tapas, lekkere wijn. Hoge kwaliteit, maar toegankelijk. Zo kunnen we ook de buurt weer bedienen, want reserveren kan daar straks niet, iedereen schuift aan.'
Bovenbuurvrouw en actieleider Marita van Onna ziet het helemaal niet zitten. 'Ik ben met een advocaat naar de gemeente gestapt. Eerst hadden ze daar veel begrip voor mijn klachten, maar inmiddels lijken ze toch groen licht te willen geven aan de plannen van Reuring. Wouter is een goeie vent, dat is het probleem niet. Maar ik zit straks met een café of eethuis onder me, en als daar eenmaal een horecabestemming voor bestaat, draai je dat nooit meer terug.' Ze somt op waar ze voor vreest: 'direct geluid door de houten vloeren, stankoverlast, volle terrassen met lawaaiige mensen, overal lukraak geparkeerde fietsen - het is nu al een probleem bij Reuring, maar dat gaat zich straks verdubbelen.'
Het Stadsdeel heeft aangegeven de horeca in De Pijp meer te willen spreiden. Op dit moment zijn stukken van bijvoorbeeld de Van der Helststraten, de Van Wou en de Ferdinand Bol bijna onleefbaar geworden. Waar veel winkels en horeca uit de tussengelegen woonbuurten zijn verdwenen, moet opnieuw de mogelijkheid komen voor ondernemers om een zaak te beginnen. In de 'plint' van het Henrick de Keijserplein mogen twee horecagelegenheden komen. Het Stadsdeel heeft Reuring er zelf op gewezen, zegt Wouter: 'Veel bewoners willen het ook, een beetje meer leven in de buurt. Zeker als je er leegstand mee oplost.'
Bovenbuurvrouw Carola gelooft er niets van: 'De meeste mensen zijn hier in een rustige buurt komen wonen. Die willen helemaal geen terrassen en schreeuwend uitgaanspubliek. Het speelplein geeft al lawaai genoeg. Ik ben bang dat het hier een Van der Helst-toestand wordt. Dat mag niet gebeuren!'
Wouter Aalst heeft na lang onderhandelen met eigenaar Eigen Haard een voorlopig huurcontract. 'Als het plan doorgaat, zorgen we ervoor dat het bouwtechnisch perfect voor elkaar is. Dat er een horecacasco inzit, geluidsisolatie, alles. Bovendien,' vervolgt hij, 'gaan we de fietsenoverlast goed aanpakken en zullen we ons wat betreft de terrassen aan alle richtlijnen houden. Ik woon hier zelf ook in de straat, ik weet precies waar de pijnpunten zitten.'
Overigens is het allemaal nog niet zo ver. De gemeentelijke procedure zit nog in de adviesfase. Als het advies "ja" luidt, doet Reuring een horeca-aanvraag. Dan komt er nog een inspraakronde en een definitieve beslissing. Het zal nog maanden duren voor de kogel door de kerk is. Wouter: 'Tot die tijd willen we gráág met de buren in contact blijven. We zullen ze zeker nog eens uitnodigen in de zaak, zoals we eerder ook al hebben gedaan, om alles met elkaar door te spreken.'
Marita bereidt ondertussen een buurtactie voor, want ook als alles volgens de regels verloopt: ze wil gewoon geen horeca op die plek. Ze had al dertig handtekeningen van omwonenden verzameld die niets in de plannen zien en nu pakt ze het groter aan met een oproep om massaal tegen te stemmen: 'Gaat het Henrick de Keyserplein een tweede Van der Helstplein worden?' kopt het actieformulier.