Iedere vrijdag Van de Kook

Staf en vrijwilligers van ‘Van de Kook’, v.l.n.r. Marcos, Lloyd (zittend), Marcel, Mireille, Katja, Rudy (zittend), Berend, Ivan en Ed

Lutmastraat 181 lijkt van buiten een saai schoolgebouw, maar eenmaal binnen is het een wereld vol licht en kleur. Hier, in dit gebouw van de stichting Cordaan Ago, waar mensen met een verstandelijke beperking hun dag doorbrengen, is elke vrijdag eetcafé Van de Kook geopend.

Een toepasselijke naam, want mensen met een verstandelijke beperking verzorgen de maaltijd: van het doen van boodschappen tot het bedienen van de gasten. Ze doen dit samen met een groep vaste vrijwilligers.

We hebben telefonisch gereserveerd en worden verwelkomd door Lloyd. Hij vertelt ons dat hij de gasten elke week van harte welkom heet en wijst waar ze hun jassen kunnen hangen.

Lloyd is niet alleen gastheer bij Van de Kook, hij is discjockey, heeft gedrumd in een steelband, zingt sinds zijn tweede jaar en doet dat nog steeds, op verzoek.

De bediening is vanavond in handen van Marcel en Ed. Marcel werkt vanaf de oprichting in het restaurant, ruim tien jaar, maar niet altijd op deze plek. Hij is er iedere vrijdag, maar vertelt ons dat hij in mei een vrijdagavond vrij is om naar de “Toppers” te gaan. Marcel en Ed beginnen rond vijf uur met het dekken van de tafels aan de hand van de lijst van reserveringen. Vaasjes bloemen en kaarsen maken het extra gezellig. Voor deze avond hebben 27 mensen gereserveerd en zijn er drie vaste gasten. Ed helpt Marcel om de week bij het bedienen van de gasten. We horen van Ed dat er binnenkort groot feest is bij Van de Kook, dan viert hij zijn verjaardag. Hij hoopt dat op die avond veel mensen zullen komen!

We mogen een kijkje nemen in de keuken. Zoals elke week zijn daar twee koks aan het werk. Deze week Katja en Marcos. Katja is vier dagen per week public relations/communicatie medewerker bij Educatieve Televisie. De vijfde dag is ze als vrijwilliger voorzitter van het bestuur van Stichting Van de Kook en kok. We merken dat Katja op een bescheiden manier een belangrijke rol heeft. Ze maakt voor iedereen even tijd, geeft complimenten en corrigeert. Marcos, monteur in dagelijks leven, werkt eenmaal per maand als kok. De koks van de week overleggen wat het menu zal worden en doen op vrijdag de boodschappen met de mensen die mee willen. Vandaag hielpen Berend, Mireille en Ivan met de boodschappen en het voorbereiden van de maaltijd. Rudy bedient de grote afwasmachine en wast de pannen met de hand, hij is onmisbaar.

Rond zes uur arriveren nog drie vrijwilligers. Ze komen van hun werk en zullen die avond de ‘bardienst’ doen. Dat betekent dat ze de schakel vormen tussen de keuken en de bediening.

Tegen zeven uur is het restaurant behoorlijk vol geworden. De meeste klanten zijn al eens eerder geweest of hebben via via gehoord dat hier lekker gegeten kan worden voor een leuke prijs.

Een maaltijd van drie gangen kost 9 euro, een fles wijn 8 euro. Zo zonder winstoogmerk blijkt het mogelijk de prijs van het eten en de drankjes laag te houden. Toch is Stichting Van de Kook altijd op zoek naar sponsors, voor vervanging van apparatuur én het jaarlijkse uitje van alle medewerkers. Op weg naar buiten kunnen we nog wat in het gastenboek schrijven. We hebben goed gegeten en genoten van de warme en gezellige sfeer. Zoals Annemarie, een van de vrijwilligers zegt: “Het is hier gewoon hartstikke leuk!”


Eetcafé Van de Kook,
Lutmastraat 181
Open: vr 18.00 - 21.00 uur
Reserveren verplicht
Tel: 06 2629 6820
www.eetcafevandekook.nl