Boeren in de stad

Boeren zijn tegenwoordig helemaal hot. Dankzij het tv-programma ‘Onze Boerderij’ met Yvon Jaspers is ons romantische beeld bijgesteld en weten we dat boeren vanwege regeltjes en de harde concurrentiestrijd alles uit de kast moeten trekken om het hoofd boven water te houden. Dat er écht iets aan de hand is, blijkt ook uit het stijgende aantal boeren met psychische klachten en dat het soms slecht met ze afloopt. Wat moeten we daarmee, als consument?

“Ik heb karnemelk, eieren, bleekselderij en ik neem bijna altijd eh, hoe heten die dingen? Oh ja, raapstelen. Ouderdom hè.” Lonneke Lemaire (links op de foto) uit de Burgermeester Tellegenstraat lacht. Ze koopt sinds april bijna al haar groenten bij Boeren en Buren, een platform waarmee je direct kunt bestellen bij de boer. “Ik wil gewoon onbespoten groenten eten en boeren in de omgeving supporten. En al dat getransport! Wij planten hier tomaten, die in Italië worden verpakt. We moeten producten uit onze eigen omgeving eten.”

Buurderij
Door rechtstreeks bij de boer te bestellen, krijgen zij een hogere prijs. Hierdoor hoeven ze niet steeds uit te breiden om te kunnen voortbestaan, wat meestal ten kosten gaat van milieu en dierenwelzijn. Voordeel voor de klant is dat ze hun boodschappen kunnen oppikken bij een Buurderij, een gezellige plek, waar ze boeren en lokale producenten kunnen ontmoeten en bevragen.

Buurderij-verantwoordelijke Mascha van Ekeren wil graag dat zoveel mogelijk mensen bij haar Buurderij komen bestellen, daarom is het aanbod een mix van luxe en betaalbare producten. De prijs van de groenten zit onder die van de goedkoopste natuurwinkel. Pien Bakker uit de Van Ostadestraat: “De biologische boerenkaas is even duur als bij AH, maar deze is veel lekkerder.”

In de supermarkt, waar alles anoniem is, staat niemand erbij stil hoe iets wordt geproduceerd en wat voor effect dat heeft op de bodem. Boerin Monique van der Laan (rechts op de foto) snapt dat wel. “Bij diervriendelijke producten kunnen mensen zich nog wel wat voorstellen. Maar wat voor effect een productiewijze heeft op de bodem, dat ziet niemand. Ik wel. Ik zie als boerin dat het misgaat, het bodemleven sterft uit.”

Supervers
De superverse biologische groenten van Boeren en Buren in De Pijp komen van zorgboerderij de Duintuin. André Nelis: “Wij zijn met 1 hectare heel klein, dus bij ons ligt de nadruk niet op grote aantallen. Daardoor krijgen de groenten langer de tijd om te groeien. Mensen zeggen dat bijvoorbeeld onze prei veel lekkerder is dan die bij de biologische winkel. Daar onderscheiden wij ons mee.”


Boeren en Buren is internationaal een groot succes. Na de oprichting in Frankrijk in 2011 zijn er in acht Europese landen inmiddels bijna 1.300 Buurderijen, met ruim 11.500 boeren en bijna twee miljoen buren. Buurderij De Pijp/Rivierenbuurt zit in de Rijnstraat 254.
Voor meer informatie: www.boerenenburen.nl.